senarai broker forexSehebat mana pun seorang trader, jika broker forex bermasalah maka tiada gunanya membuat untung jutaan dolar sekalipun. Betulkan?

“Untung bukan main lebat, tapi tak boleh withdraw pulak.”

“Skill scalping dah macam sniper, tapi bila nak trade asyik requote. Apa pun tak boleh!”

“Aik, MT4 broker lain jalan elok je, apahal yang satu ni tak gerak-gerak?”

Haha, itulah antara senario yang biasa terjadi jika broker bermasalah. Ada macam-macam lagi kalau nak cerita.

Jadi bagaimana nak pastikan supaya anda tidak terperangkap dengan permainan broker?

Antara cara paling mudah adalah:

  • Tanya dengan orang yang pernah menggunakan broker tersebut.
  • Buat kajian dengan mendapatkan info dari media sosial, forum atau website review yang boleh dipercayai.
  • Uji sendiri (sanggup tanggung risiko, jangan salahkan orang lain pulak ya. Hehe).

Itulah tujuan saya buat section broker di Caripips ini. Saya akan kongsikan pengalaman setelah beberapa tahun bersama mereka. Saya mula kenal Forex sejak dari 2007, sehingga kini dah banyak broker yang saya cuba.

Saya harap ia boleh dijadikan sebagai panduan bersama supaya anda tidak membuat kesilapan yang pernah saya lakukan suatu ketika dahulu (kena scam dengan broker).

Senarai forex broker – updated 2017

Ini antara forex broker yang pernah saya gunakan. Ada yang masih saya guna hingga sekarang, ada yang hanya tinggal sejarah dan ada juga di antaranya menunggu masa untuk dicuba.

BrokerFoundation yearRegulated byLocal Depo/WDLinks
Exness2008CySEC Open now
InstaForex2007FFMS Open now
Tickmill2014FCA, FSA Open now
IkoFX2009FSPR Open now
Mocaz2011SVGFSA Open now
HotForex2010SVGFSA Open now
FxPrimus2009CySEC Open now
Pepperstone2010ASIC, FCA Open now
IC Markets2007ASIC Open now
LiteForex2005CySEC Open now
OctaFX2011SVGFSA Open now
XM2009FCA, CySEC Open now
RoboForex2010CySEC, IFSC Open now
FBS2009IFSC Open now

Broker forex pilihan saya

Berikut adalah broker yang masih saya gunakan hingga sekarang:

Exness

Exness merupakan broker yang agak klasik, tiada benda-benda fancy seperti social trading, copy trade dan sebagainya. Tetapi spread Exness memang rendah. Terbaik untuk scalping!

Nak scalping secara maksimum (high risk)? Exness ada leverage gila-gila punya: 1:2000. Tapi 1:2000 itu dulu, sekarang dah jadi 1:UNLIMITED.

Spesifikasi & Review | Open Now

InstaForex

Siapa tak kenal dengan InstaForex? Macam-macam ada di InstaForex. Boleh dikategorikan sebagai broker untuk semua; trader, investor, marketer, etc…

Customer service InstaFX sangat responsive (live chat). Tanyalah apa pun, pasti dijawab. Local IB pun sama, proses cepat dan rajin follow up.

Spesifikasi & Review | Open Now

IkoFX

Execution IkoFX memang pantas. Tak kira berapa banyak order anda nak masukkan, semua berdesup masuk. Walaupun saya dah jarang trade di IkoFX, prestasi servernya tak pernah mengecewakan setiap kali nak open trade.

Spesifikasi & Review | Open Now

Broker yang saya ingin cuba

Tak salah kalau nak cuba broker baru. Tapi pastikan dah buat kajian terlebih dahulu ok. Jadi ini antara broker yang saya ingin cuba setelah mendengar banyak perkara positif tentangnya. Harap semuanya benar belaka. 🙂

Mocaz

Dengar-dengar orang kuat dalam broker ini orang tempatan juga. Dah banyak improvement Mocaz sejak ditubuhkan. Komuniti IB dan trader pun sangat aktif.

Update: Setelah 1 tahun bersama mocaz ( 1 tahun idle – 2014, masuk tahun ke 2 baru aktif – 2015), saya berpuas hati dengan servis IB, withdrawal smooth…

Spesifikasi & Review | Open Now

Pepperstone

Trusted forex broker yang popular di dunia. Dengarnya spread sangat rendah. Pepperstone bukan company baru ya, cuma saya je baru nak cuba.

Spesifikasi & Review | Open Now

IC Markets

Sama seperti broker di atas, berpangkalan di Australia. Kedua-duanya regulated by ASIC. IC Markets boleh dikelaskan sebagai broker “otai” di AU.

Spesifikasi & Review | Open Now

Akan dicuba nanti, harapnya ok lah. Boleh diversify lagi.

Broker yang telah saya tinggalkan
Seterusnya adalah senarai broker yang tidak lagi saya gunakan pada masa sekarang. Sebab utama adalah tiada local deposit/withdrawal pada masa tersebut.

(Zaman sekarang dah banyak option; Neteller, Skrill, Bitcoin dan lain-lain yang lebih mudah & cepat)

Lagipun bukannya larat nak jaga banyak-banyak, nak trade pun susah. Cukuplah sekadar yang saya senaraikan di atas.

Tapi tak bermakna ia tak bagus. Hanya kurang sesuai bagi diri saya. Anda boleh cuba sendiri. Saya mungkin akan guna balik antara broker tersebut di masa akan datang.

Perlu saya ingatkan bahawa review yang saya tulis di bawah adalah berdasarkan pengalaman beberapa tahun lepas. Mungkin sudah tidak berapa relevan dengan masa sekarang kerana saya pasti broker-broker tersebut sudah membuat peningkatan dalam perkhidmatan mereka. Jika tidak bagaimana nak bersaing dengan syarikat lain kan?

Broker yang masih saya ikuti

Walaupun saya tidak trade di broker ini lagi, tetapi saya masih mengikuti perkembangan mereka. Mereka adalah antara broker kegemaran saya dan saya percaya servis mereka masih bagus seperti dulu.

HotForex

Connection bagus dan trade masa news tanpa masalah. Dalam banyak-banyak broker yang pernah saya guna, HotForex paling kurang slippage.

Spesifikasi & Review | Open Now

FxPrimus

Lebih kurang seperti HotForex. Trader Malaysia ramai juga guna FxPrimus. Saya sendiri tak pernah ada masalah dengan FxPrimus.

Spesifikasi & Review | Open Now

Tickmill

Dikenali sebagai Armada Markets suatu ketika dahulu. Pada tahun 2014 (atau 2015 saya dah lupa) semua client telah dipindahkan ke anak syarikat baru iaitu Tickmill. Armada Markets sekarang hanya provide liquidity dan servis kepada bank, broker dan hedge funds.

Update: Tahun 2017 saya rasa akan trade di Tickmill semula.

Spesifikasi & Review | Open Now

Broker yang saya kurang pasti

Ini pula senarai broker yang dah saya tinggalkan dan terus tak ambil tahu. Mungkin dah ada improvement sekarang, mungkin juga masih sama seperti dulu. Sila buat kajian dahulu jika anda ingin mencuba.

LiteForex

Teringat memori masa baru kenal Forex dulu. Inilah broker pertama saya. Kalau tak silap, LiteForex broker kedua yang ada servis local deposit/withdrawal di Malaysia selepas FxOpen. Ditinggalkan atas sebab nak cuba broker lain. Baru belajar, semua benda nak cuba. Tambahan pula banyak broker baru masuk dengan promosi gila-gila.

Spesifikasi & Review | Open Now

OctaFX

Saya trade di OctaFX atas sebab nak cuba platform cTrader secara live. Yang bestnya boleh buka akaun ECN serendah 50 USD dengan leverage 1:500. Kemudian tak larat nak trade sebab terlalu banyak dah broker saya kena handle.

Spesifikasi & Review | Open Now

XM

XM dahulunya dikenali sebagai Trading Point atau XE Markets. Tidak seperti saya harapkan, slippage terlalu teruk masa tu. Saya sempat buat 2-3 trade sahaja, sebelum membuat keputusan withdraw semua modal dari situ. Sorry, XM tak berapa best bagi saya. Mungkin kurang sesuai dengan teknik trading saya atau mungkin dah kebetulan keadaan market/server yang tidak stabil pada masa tersebut.

Spesifikasi & Review | Open Now

RoboForex

Asalnya untuk suka-suka sebab ada promosi no deposit bonus masa tu. Trading ok, tak ada masalah. Cuma saya tak pernah deposit duit sendiri ke RoboForex. Tak pasti macam mana statusnya sekarang.

Spesifikasi & Review | Open Now

FBS

Situasi sama seperti RoboForex, saya buka akaun atas sebab ada promo free $5 masa tu. Saya lihat FBS ini masih lagi aktif sekarang. Mungkin sudah ada penambahbaikan. Website mereka pun dah banyak berubah berbanding beberapa tahun dahulu.

Spesifikasi & Review | Open Now

Broker yang dah lenyap

Prime4x – Satu-satunya broker yang pernah scam duit saya. Huh, noob betul saya masa tu, pilih broker ikut siapa bagi bonus paling besar. Haha. Nak bezakan broker sebenar vs penipu pun belum tahu lagi.

Kesimpulan

Terpulang kepada anda untuk membuat pilihan kerana setiap orang ada keperluan yang berbeza. Jika anda tanya saya, kemudahan deposit & withdrawal menjadi keutamaan. Trade execution dan spread kurang memberi kesan kerana saya trade long term.

Tak semestinya broker yang saya senaraikan di sini sahaja terbaik. Ada banyak lagi broker yang bagus di luar sana. Tetapi anda kena uji sendiri atau tanya sesiapa yang pernah menggunakannya.

Setiap broker ada kelebihan dan kelemahan masing-masing. Ada yang sesuai untuk scalping, dan ada yang hanya sesuai untuk swing trading. Buatlah pilihan mengikut kesesuaian teknik atau strategi yang anda gunakan.

Tips,

Jika anda mampu, cuba pecahkan modal ke beberapa buah broker berlainan. Tujuannya adalah untuk mengurangkan risiko sekiranya ada broker yang digunakan mula bermasalah. Walaupun begitu, situasi ini jarang berlaku sekiranya pemilihan yang dibuat adalah tepat. Ia hanya sebagai langkah persediaan (berjaga-jaga) sahaja.

“Sediakan payung sebelum hujan”

Sekian. Happy trading! 🙂

Anda boleh teruskan membaca tentang maklumat lain yang berkaitan dengan pemilihan broker. Semoga membantu!

Kriteria pemilihan broker forex

Untuk mencari broker yang boleh dipercayai memerlukan satu checklist yang tertentu. Ini antara beberapa perkara penting yang harus diambil perhatian dalam pemilihan broker:

1. Adakah broker tersebut regulated?

2. Sudah berapa lama menjalankan perniagaan?

3. Adakah support membantu? Ada wakil (IB) tempatan?

4. Ada servis local deposit/withdrawal?

5. Adakah spread rendah dan berbaloi?

6. Apakah jenis akaun yang ditawarkan?

7. Berapa tahap leverage?

9. Ada syarat untuk scalping?

10. Ada menawarkan servis lain?

Perkara lain berkaitan dengan broker

Ini adalah beberapa perkara yang sering ditanya (FAQ) berkaitan dengan broker. Istilah yang digunakan kadang kala mengelirukan kerana berlainan mengikut broker. Tetapi masih merujuk kepada perkara yang sama.

Trader Cabinet

Merupakan tempat anda menguruskan perkara yang berkaitan dengan akaun forex anda. Anda mestilah login melalui website broker anda.

Introducing Broker (IB)

Individu yang berfungsi sebagai wakil atau ejen yang ditugaskan untuk membuat promosi dan membimbing trader tempatan mengikut negara masing-masing. Maklumat IB boleh diperolehi di website broker.

Local deposit dan withdrawal

Kemudahan menggunakan bank tempatan untuk melakukan urusan deposit dan withdrawal. Selalunya lebih cepat berbanding kaedah lain. Urusan antara trader dan IB biasanya menggunakan sms, whatsapp, skype, yahoo messanger dan lain-lain mengikut IB. Sebaiknya gunakan IB yang sama semasa membuat deposit dan withdrawal untuk mengelakkan sebarang kesulitan.

Bagaimana cara urusan dijalankan?
Apakah yang anda patut lakukan sebelum deposit/withdrawal?

Bonus

Jangan mudah terpedaya dengan bonus kerana pasti ada syarat ketat dikenakan. Setiap broker ada syarat dan peraturan sendiri, antaranya:

  • Tidak boleh withdraw bonus, hanya profit hasil trading dengan bonus boleh dikeluarkan.
  • Boleh mengeluarkan bonus sekiranya mencapai volume trading tertentu.
  • Profit hanya boleh dikeluarkan sekiranya deposit jumlah tertentu.
  • Leverage yang dibenarkan mungkin rendah dari kebiasaan.
  • Level margin call mungkin dinaikkan dari kebiasaan.
  • Hanya boleh trading dalam satu jangka masa yang ditetapkan.
  • Perlu trading dengan jumlah volume tertentu dalam tempoh masa yang ditetapkan.
  • Tidak dibenarkan scalping.
  • Hanya dibenarkan membuka jumlah lot tertentu.
  • Tidak dibenarkan trade semasa news.

Itu hanya sebahagian, sila semak dengan broker anda terlebih dahulu untuk maklumat yang lebih tepat.

Bonus biasanya terbahagi kepada dua, iaitu:

Deposit bonus

  • Deposit bonus diberikan setiap kali anda deposit ke akaun trading.
  • Juga dikenali sebagai Welcome bonus, bergantung dengan broker.

No deposit bonus

  • No deposit bonus diberi tanpa memerlukan anda deposit.
  • Hanya layak untuk pelanggan yang pertama kali mendaftar.

Sekali lagi saya ingatkan, sila buat kajian dahulu sebelum anda mengambil apa-apa bonus.

PAMM (Percent Allocation Management Module)

Sistem yang digunakan oleh broker untuk membolehkan trader menguruskan wang pelanggan (investor) yang lain. Keuntungan dikira berdasarkan nisbah yang telah ditentukan oleh trader. Contohnya; 30% trader, 70% investor.

Sistem ini sangat sesuai untuk mereka yang tidak tahu trading atau masih baru. Tujuan PAMM dibangunkan adalah untuk mewujudkan satu sistem pelaburan yang selamat di mana urusan deposit dan withdrawal adalah di bawah tanggungjawab pemiliknya, investor. Trader hanya berfungsi sebagai penganalisis pasaran dan pedagang. Semua urusan dagangan pula di bawah kawalan trader, seperti pair yang didagangkan, tahap risiko, lot dan sebagainya.

Investor boleh dikenakan caj penalti sekiranya menarik balik modal semasa dagangan masih aktif. Kadar caj penalti ditentukan oleh trader dan dimaklumkan lebih awal kepada investor.

Forex Copy / Copy Trade

Forex copy adalah sistem yang hampir sama seperti PAMM, cuma follower diberi kebebasan untuk menentukan spesifikasi pelaburan seperti risiko, lot, instrumen dan had trade harian.

Trader diberi pilihan komisen sama ada melalui nisbah keuntungan atau caj langganan harian.

Rebate (Cashback)

Merupakan sistem mengembalikan semula sebahagian komisen yang diperolehi oleh ejen. Ejen akan membayar rebate untuk setiap lot dagangan yang dibuat oleh trader. Rebate dibayar tidak kira dagangan anda profit atau tidak.

Syarat: Akaun trading anda mesti dibuka menggunakan link ejen atau perlu memasukkan kod ejen tersebut semasa pendaftaran akaun.

Ruangan FAQ ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa. Sekiranya anda ada cadangan, boleh maklumkan kepada saya.