Senarai Broker Forex Terbaik

Sehebat mana pun seorang trader, jika broker forex bermasalah maka tiada gunanya membuat untung jutaan dolar sekalipun.

Betulkan?

“Untung bukan main lebat, tapi tak boleh withdraw pulak.”

“Skill scalping dah macam sniper, tapi bila nak trade asyik requote. Apa pun tak boleh!”

“Aik, MT4 broker lain jalan elok je, apahal yang satu ni tak gerak-gerak?”

Haha, itulah antara senario yang biasa terjadi jika broker bermasalah. Ada macam-macam lagi pengalaman saya kalau nak cerita dan tak kurang juga yang saya dengar sendiri dari rakan trader di Malaysia.

Itulah tujuan saya buat section broker di Caripips ini. Saya akan kongsikan pengalaman setelah beberapa tahun bersama mereka. Saya mula kenal Forex sejak dari 2007, sehingga kini dah banyak broker yang saya cuba.

Saya harap ia boleh dijadikan sebagai panduan bersama supaya anda tidak membuat kesilapan yang pernah saya lakukan suatu ketika dahulu (kena scam dengan broker).

Senarai broker forex – updated

Ini antara broker forex yang pernah saya gunakan. Ada yang masih saya guna hingga sekarang, ada yang telah saya tinggalkan. Bukannya tak bagus, tapi mana sempat kalau nak trade banyak2 broker sekaligus. Jadi saya guna apa yang sesuai dengan cara trading saya sahaja.

Senarai ini tidak lagi mengikut ranking dan akan saya update apabila perlu (tanpa notis).

BrokerDitubuhkanWebsite
InstaForex2007
FBS2009
OctaFX2011
HotForex2010
Exness2008
XM2009
Tickmill2014
LiteForex2005

Tak semua broker sesuai untuk scalping, swing, news trade, guna robot, dan sebagainya.

Nak cari broker yang bagus dari semua sudut memang tak akan jumpalah. Jadi pilihlah ikut kesesuaian trading masing-masing.

Mesti ada yang tanya…kenapa tak guna satu jer?

Tujuannya untuk diversify, kurangkan risiko. Manalah taukan tiba2 broker bermasalah.

Tapi janganlah risau, broker dalam list ini masih stabil dan dah beroperasi agak lama. Kalau broker baru setahun jagung tu memang goyang jugaklah nak deposit duit kat situ.

Tak salah kalau nak cuba broker baru. Tapi pastikan anda dah buat kajian terlebih dahulu ok.

Sebahagiannya masih saya gunakan sehingga sekarang. Bukan semuanya saya trade, ada 2-3 broker macam tu sahaja open dalam satu2 masa.

(boleh klik pada nama broker untuk details atau klik pada “link” untuk terus ke website rasmi mereka.)

InstaForex

Siapa tak kenal dengan InstaForex? Macam-macam ada di InstaForex. Boleh dikategorikan sebagai broker untuk semua; trader, investor, marketer, etc…

Customer service InstaFX sangat responsive (live chat). Tanyalah apa pun, pasti dijawab. Local IB pun sama, proses cepat dan rajin follow up.

FBS

Dahulunya saya buka akaun atas sebab ada promo free $5 masa tu. Saya lihat FBS ini masih lagi aktif sekarang. Mungkin sudah ada penambahbaikan. Website mereka pun dah banyak berubah berbanding beberapa tahun dahulu.

Update 2018: Tak sangka broker ini dah semakin bagus sekarang. Nak depo/wd pun senang. So, saya guna baliklah.

OctaFX

Saya trade di OctaFX atas sebab nak cuba platform cTrader secara live. Yang bestnya boleh buka akaun ECN serendah 50 USD dengan leverage 1:500. Kemudian tak larat nak trade sebab terlalu banyak dah broker saya kena handle.

Dalam tahun 2017 saya semak balik servis mereka dan dapati banyak pembaharuan. Jadi cuba guna semula dan terasa macam best pulak. :)

Update: cTrader dah takde :(. Hanya MT4 & MT5. Tapi saya dah tak kisah sangat dah trading platform ni sekarang. Yang penting server stabil. Dekat IC Markets dan RoboForex masih ada cTrader kalau anda nak cuba.

HotForex

Connection bagus dan trade masa news tanpa masalah. Dalam banyak-banyak broker yang pernah saya guna, HotForex paling kurang slippage.

Exness

Exness merupakan broker yang agak klasik, tiada benda-benda fancy seperti social trading, copy trade dan sebagainya.

Tetapi spread Exness memang rendah. Memang terbaik untuk scalping!

Nak scalping secara maksimum (high risk)? Exness ada leverage gila-gila punya: 1:2000.

Tapi 1:2000 itu dulu, sekarang dah jadi 1:UNLIMITED.

Update 2017: Dah tak terima client baru dari Malaysia. Tapi kalau sudah ada akaun, ia masih boleh digunakan.

Update 2018: Saya tengok masih ada orang dapat daftar baru. Entahla, anda cubalah sendiri.

XM

XM dahulunya dikenali sebagai Trading Point atau XE Markets. Tidak seperti saya harapkan, slippage terlalu teruk masa tu. Saya sempat buat 2-3 trade sahaja, sebelum membuat keputusan withdraw semua modal dari situ. Mungkin kurang sesuai dengan teknik trading saya atau mungkin dah kebetulan keadaan market/server yang tidak stabil pada masa tersebut.

Update! Saya dapati dah ada improvement. WD sangat pantas. Jadi trade balik sini.

Tickmill

Dikenali sebagai Armada Markets suatu ketika dahulu, memang top masa tu di forum2 negara luar. Pada tahun 2014 (atau 2015 saya dah lupa) semua client telah dipindahkan ke anak syarikat baru iaitu Tickmill. Armada Markets sekarang hanya provide liquidity dan servis kepada bank, broker dan hedge funds.

LiteFinance (ex. LiteForex)

Rasanya dalam banyak2 broker di sini, LiteForex ni yang paling otai. Haha! Dari tahun 2005 lagi dah ada.

Teringat memori masa baru kenal Forex dulu. Inilah broker pertama saya. Kalau tak silap, LiteForex broker kedua yang ada servis local deposit/withdrawal di Malaysia selepas FxOpen.

Seterusnya adalah senarai broker yang tidak lagi saya gunakan pada masa sekarang.

(Mungkin atas sebab tertentu saya akan guna balik broker tersebut dimasa akan datang)

Sebab utama adalah tak larat nak jaga banyak-banyak, nak trade pun susah.

Lepas tu ada di antaranya tiada local deposit/withdrawal pada masa tersebut. Tapi zaman sekarang dah banyak pilihan seperti Online Banking (payment gateway), Neteller, Skrill, Bitcoin dan lain-lain yang lebih mudah & cepat. Jadi, ini bukanlah satu isu besar dah sekarang.

Faktor yang lain adalah menggunakan semula broker lama yang telah ada penambahbaikan. Jadi jangan hairan mengapa senarai di sini adakalanya bertukar tempat.

Perlu saya ingatkan bahawa review yang saya tulis di bawah adalah berdasarkan pengalaman beberapa tahun lepas. Mungkin sudah tidak berapa relevan dengan masa sekarang kerana saya pasti broker-broker tersebut sudah membuat peningkatan dalam perkhidmatan mereka. Jika tidak bagaimana nak bersaing dengan syarikat lain kan?

Sila buat kajian dahulu jika anda ingin mencuba

IC Markets

Berpangkalan di Australia dan regulated by AFSL (sebelumnya dikenali sebagai ASIC). IC Markets boleh dikelaskan sebagai broker fx paling besar di AU.

Antara broker yang ada platform cTrader selain dari OctaFX dan RoboForex.

RoboForex

Broker yang namanya pelik dari yang lain. Jangan keliru, bukan hanya guna robot (EA) sahaja dibenarkan, tapi semua boleh.

Asalnya untuk suka-suka sebab ada promosi no deposit bonus masa tu. Trading ok, tak ada masalah. Cuma saya tak pernah deposit duit sendiri ke RoboForex. Tak pasti macam mana statusnya sekarang.

Update! 2019 saya ada depo sikit kat sini untuk cuba2 trade. Guna akaun sen, ok jer smooth…

IkoFX

Execution IkoFX memang pantas. Tak kira berapa banyak order anda nak masukkan, semua berdesup masuk. Walaupun saya dah jarang trade di IkoFX, prestasi servernya tak pernah mengecewakan setiap kali nak open trade.

Update! Terpaksa rehatkan yang ini. Trade ok, wd ok, cuma macam dah terlalu old school pulak dah. Website pun tiada beza dengan dulu. Depo/Wd masih kurang option.

FxPrimus

Lebih kurang seperti HotForex, sangat stabil trade masa news besar. Saya sendiri tak pernah ada masalah dengan FxPrimus.

Update! Stop sebab perkara pelik dan menyusahkan yang saya rasa tak ada kat broker lain iaitu nak kena verify setiap tahun dokumen “Proof of Residence”. Katanya, POR tu dah nak expired dan perlu upload yang baru. Apahal pulak?

ForexMart – Broker baru yang masih dalam proses testing. Tak boleh nak komen apa2 lagi.

Pengalaman kena scam

Prime4x – Satu-satunya broker illegal yang pernah scam duit saya. Huh, noob betul saya masa tu, pilih broker ikut siapa bagi bonus paling besar. Haha.

Nak bezakan broker sebenar vs penipu pun belum tahu lagi. Baru setahun jagung tapi dah tak sabar nak trade akaun real. Satu pelajaran yang agak mahal buat saya.

Walaupun begitu saya rasa masih bertuah, kerana pernah kena sekali sahaja. Ada juga rakan yang pernah kena lagi teruk. :(

Jadi bagaimana nak pastikan supaya anda tidak terperangkap dengan permainan broker?

Antara cara paling mudah adalah:

  • Tanya dengan orang yang pernah menggunakan broker tersebut.
  • Buat kajian dengan mendapatkan info dan review dari media sosial, forum atau website yang boleh dipercayai.
  • Uji sendiri (sanggup tanggung risiko, jangan salahkan orang lain pulak ya. Hehe).

Kesimpulan

Terpulang kepada anda untuk membuat pilihan kerana setiap orang ada keperluan yang berbeza. Jika anda tanya saya, kemudahan deposit & withdrawal menjadi keutamaan. Trade execution dan spread kurang memberi kesan kerana saya banyak trade long term (swing).

Tak semestinya broker yang saya senaraikan di sini sahaja terbaik. Ada banyak lagi broker yang bagus di luar sana. Tetapi anda kena uji sendiri atau tanya sesiapa yang pernah menggunakannya.

Setiap broker ada kelebihan dan kelemahan masing-masing. Ada yang sesuai untuk scalping, dan ada yang hanya sesuai untuk swing trading. Buatlah pilihan mengikut kesesuaian teknik atau strategi yang anda gunakan.

Tips; jika anda mampu, cuba pecahkan modal ke beberapa buah broker berlainan. Tujuannya adalah untuk mengurangkan risiko sekiranya ada broker yang digunakan mula bermasalah. Walaupun begitu, situasi ini jarang berlaku sekiranya pemilihan yang dibuat adalah tepat. Ia hanya sebagai langkah persediaan (berjaga-jaga) sahaja.

“Sediakan payung sebelum hujan”

Sekian. Happy trading! :)


Update 2020

Perlu saya tekankan bahawa review ini adalah pendapat atau pengalaman peribadi saya. Saya tidak ambil pendapat dari luar. Mana yang bagus saya letak, kalau sebaliknya saya delete terus.

Ini kerana ada yang “komplen” dekat saya mengapa website x, y, z, etc review lain / kata broker “x” tak bagus / scam?

Lain orang, lain pendapat… ada pros & cons

Untuk pengetahuan anda;

Ada pengendali website tersebut yang suka blackmail syarikat broker untuk mendapatkan $$$. Tak bayar, maka review yang amat teruk akan ditulis.

Itu belum lagi cerita salah trader sendiri yang langgar rules yang dah terang2 dinyatakan dalam TnC.

Ada juga jenis client telalu “genius” dengan cuba manipulasi bonus.

Antara kes yang paling banyak terjadi (saya sendiri pernah juga, hehe); depo guna cara x, withdrawal guna cara y. Haha memang sangkut la macam tu.

Lepas tu bising kata kena scam.

Haha macam2 hal, tapi itulah realitinya…

Maka rajinlah membaca & buat research. Jangan buta2 percaya macam tu. Banyak faktor nak kena tengok sebelum membuat penilaian.

Oklah senang cerita, test atau buat eksperimen sendiri seperti mana yang saya lakukan.

Sebab tu saya selalu sarankan kalau tak yakin cuba trade kecil-kecilan dahulu. Kalau tak puas hati juga, cubalah guna broker lain pula.

(jangan lupa, industri forex memang risiko tinggi)


Anda boleh teruskan membaca tentang maklumat lain yang berkaitan dengan pemilihan broker. Semoga membantu!

Proses biasa untuk bermula

Ini adalah langkah umum bagaimana untuk memulakan Forex trading menggunakan akaun live/sebenar dengan broker pilihan. Akaun live ini maksudnya menggunakan duit yang sebenar.

Daftar akaun > Verify > Deposit > Trade

Mungkin ada sedikit perbezaan mengikut broker tertentu.

  1. Daftar akaun trading dengan broker pilihan di website rasmi broker tersebut.
  2. Kemudian anda akan dapat email mengenai akaun anda (ada juga broker memerlukan pengesahan email, hanya klik link dalam email yang diberikan).
  3. Lepas tu kena upload dokumen tertentu (ic/lesen/bil/etc) sebagai pengesahan (verification) identiti & alamat. Ini biasanya mengambil masa 1-3 hari bekerja (kadang2 dalam beberapa minit je). Email pemberitahuan akan dihantar jika sudah approve. Proses no.3 ini penting, kalau tak buat mesti ada masalah masa withdrawal nanti.
  4. Deposit $
  5. Download & install MT4 atau MT5 broker tersebut (jangan install broker yang lain pulak). Kemudian login trading akaun di MT4/MT5. Maklumat akaun ada diberi dalam email.
  6. Trade & jana keuntungan!
  7. Withdrawal $
  8. Ulang #6 & #7 :)

Klik sini untuk pilih broker

Sekiranya anda belum bersedia, boleh cuba praktis di akaun demo terlebih dahulu.

Kriteria pemilihan broker forex

Untuk mencari broker yang boleh dipercayai memerlukan satu checklist yang tertentu. Ini antara beberapa perkara penting yang harus diambil perhatian dalam pemilihan broker:

1. Adakah broker tersebut regulated (berdaftar/dikawal selia)?

2. Sudah berapa lama menjalankan perniagaan?

3. Adakah support membantu? Ada wakil (IB) tempatan?

4. Ada servis local deposit/withdrawal?

5. Adakah spread rendah dan berbaloi?

6. Apakah jenis akaun yang ditawarkan? Ada Islamic account?

7. Berapa tahap leverage?

9. Ada syarat untuk scalping?

10. Ada menawarkan servis lain?

Perkara lain berkaitan dengan broker

Ini adalah beberapa perkara yang sering ditanya (FAQ) berkaitan dengan broker. Istilah yang digunakan kadang kala mengelirukan kerana berlainan mengikut broker. Tetapi masih merujuk kepada perkara yang sama.

Trader Cabinet

Merupakan tempat anda menguruskan perkara yang berkaitan dengan akaun forex anda. Anda mestilah login melalui website broker anda.

Introducing Broker (IB)

Individu yang berfungsi sebagai wakil atau ejen yang ditugaskan untuk membuat promosi dan membimbing trader tempatan mengikut negara masing-masing. Maklumat IB boleh diperolehi di website broker.

Local deposit dan withdrawal

Kemudahan menggunakan bank tempatan untuk melakukan urusan deposit dan withdrawal. Selalunya lebih cepat berbanding kaedah lain. Urusan antara trader dan IB biasanya menggunakan sms, whatsapp, skype, yahoo messanger dan lain-lain mengikut IB. Sebaiknya gunakan IB yang sama semasa membuat deposit dan withdrawal untuk mengelakkan sebarang kesulitan.

Bagaimana cara urusan dijalankan?

Cara yang digunakan adalah berbeza mengikut prosedur broker dan IB.

MYR = Malaysian Ringgit
USD = US Dollar

Deposit

  1. Anda transfer MYR ke akaun bank IB. Boleh guna online banking, deposit machine atau di kaunter bank.
  2. Anda hantar bukti transaksi kepada IB bersama dengan detail akaun trading anda.
  3. IB akan membuat semakan dan pengesahan.
  4. Sekiranya semua betul dan sah, IB akan memindahkan USD ke akaun Forex anda.

Withdrawal

  1. Anda membuat withdrawal request (USD) melalui account cabinet (di laman web broker) atau request direct kepada IB.
  2. IB akan menerima arahan untuk memproses withdrawal anda.
  3. MYR akan dipindahkan ke akaun bank anda.

Apakah yang anda patut lakukan sebelum deposit/withdrawal?

1. Buka akaun dengan broker dan simpan maklumat penting seperti no. akaun trading, IP server dan lain-lain.

2. Dapatkan maklumat dari IB anda tentang perkara seperti:

  • Masa berurusan/bekerja IB.
  • Kadar tukaran MYR-USD (rate).
  • Tempoh masa yang diambil.
  • Jumlah minimum/maksimum.
  • Cara deposit/withdrawal.
  • Detail akaun bank IB untuk membuat pindahan wang.

Update! Oleh kerana perkembangan teknologi yang sangat pesat, pihak broker kini menawarkan bermacam cara untuk depo/wd. Saya rasa kaedah depo/wd melalui IB ini dah semakin kurang relevan. Dah banyak broker boleh gunakan cara online banking secara direct yang lebih cepat dan mudah.

Bonus

Jangan mudah terpedaya dengan bonus kerana pasti ada syarat ketat dikenakan. Setiap broker ada syarat dan peraturan sendiri, antaranya:

  • Tidak boleh withdraw bonus, hanya profit hasil trading dengan bonus boleh dikeluarkan.
  • Boleh mengeluarkan bonus sekiranya mencapai volume trading tertentu.
  • Profit hanya boleh dikeluarkan sekiranya deposit jumlah tertentu.
  • Leverage yang dibenarkan mungkin rendah dari kebiasaan.
  • Level margin call mungkin dinaikkan dari kebiasaan.
  • Hanya boleh trading dalam satu jangka masa yang ditetapkan.
  • Perlu trading dengan jumlah volume tertentu dalam tempoh masa yang ditetapkan.
  • Tidak dibenarkan scalping.
  • Hanya dibenarkan membuka jumlah lot tertentu.
  • Tidak dibenarkan trade semasa news.

Itu hanya sebahagian, sila semak dengan broker anda terlebih dahulu untuk maklumat yang lebih tepat.

Bonus biasanya terbahagi kepada dua, iaitu:

Deposit bonus

  • Deposit bonus diberikan setiap kali anda deposit ke akaun trading.
  • Juga dikenali sebagai Welcome bonus, bergantung dengan broker.

No deposit bonus

  • No deposit bonus diberi tanpa memerlukan anda deposit.
  • Hanya layak untuk pelanggan yang pertama kali mendaftar.

Sekali lagi saya ingatkan, sila buat kajian dahulu sebelum anda mengambil apa-apa bonus.

PAMM (Percent Allocation Management Module)

Sistem yang digunakan oleh broker untuk membolehkan trader menguruskan wang pelanggan (investor) yang lain. Keuntungan dikira berdasarkan nisbah yang telah ditentukan oleh trader. Contohnya; 30% trader, 70% investor.

Sistem ini sangat sesuai untuk mereka yang tidak tahu trading atau masih baru. Tujuan PAMM dibangunkan adalah untuk mewujudkan satu sistem pelaburan yang selamat di mana urusan deposit dan withdrawal adalah di bawah tanggungjawab pemiliknya, investor. Trader hanya berfungsi sebagai penganalisis pasaran dan pedagang. Semua urusan dagangan pula di bawah kawalan trader, seperti pair yang didagangkan, tahap risiko, lot dan sebagainya.

Investor boleh dikenakan caj penalti sekiranya menarik balik modal semasa dagangan masih aktif. Kadar caj penalti ditentukan oleh trader dan dimaklumkan lebih awal kepada investor.

Forex Copy / Copy Trade

Forex copy adalah sistem yang hampir sama seperti PAMM, cuma follower diberi kebebasan untuk menentukan spesifikasi pelaburan seperti risiko, lot, instrumen dan had trade harian.

Trader diberi pilihan komisen sama ada melalui nisbah keuntungan atau caj langganan harian.

Rebate (Cashback)

Merupakan sistem mengembalikan semula sebahagian komisen yang diperolehi oleh ejen. Ejen akan membayar rebate untuk setiap lot dagangan yang dibuat oleh trader. Rebate dibayar tidak kira dagangan anda profit atau tidak.

Syarat: Akaun trading anda mesti dibuka menggunakan link ejen atau perlu memasukkan kod ejen tersebut semasa pendaftaran akaun.

Contoh: InstaForex Rebate