Sehebat mana pun seorang trader, jika broker forex bermasalah maka tiada gunanya membuat untung jutaan dolar sekalipun.

Betulkan?

senarai broker forex“Untung bukan main lebat, tapi tak boleh withdraw pulak.”

“Skill scalping dah macam sniper, tapi bila nak trade asyik requote. Apa pun tak boleh!”

“Aik, MT4 broker lain jalan elok je, apahal yang satu ni tak gerak-gerak?”

Haha, itulah antara senario yang biasa terjadi jika broker bermasalah. Ada macam-macam lagi pengalaman saya kalau nak cerita dan tak kurang juga yang saya dengar sendiri dari rakan trader forex Malaysia.

Advertisement

CompanyRegulationMin. DepositMax. LeverageSpread (EURUSD)Platform
VFSC, CySEC, SEBI$51:1000Fixed from 2 pips, Variable from 0 pipsMetaTrader 4, MetaTrader Mobile, MT4 MultiTerminal

Jadi bagaimana nak pastikan supaya anda tidak terperangkap dengan permainan broker?

Antara cara paling mudah adalah:

  • Tanya dengan orang yang pernah menggunakan broker tersebut.
  • Buat kajian dengan mendapatkan info dan review dari media sosial, forum atau website yang boleh dipercayai.
  • Uji sendiri (sanggup tanggung risiko, jangan salahkan orang lain pulak ya. Hehe).

Itulah tujuan saya buat section broker di Caripips ini. Saya akan kongsikan pengalaman setelah beberapa tahun bersama mereka. Saya mula kenal Forex sejak dari 2007, sehingga kini dah banyak broker yang saya cuba.

Saya harap ia boleh dijadikan sebagai panduan bersama supaya anda tidak membuat kesilapan yang pernah saya lakukan suatu ketika dahulu (kena scam dengan broker).

Senarai forex broker – updated 2018

Ini antara forex broker yang pernah saya gunakan. Ada yang masih saya guna hingga sekarang, ada yang telah saya tinggalkan. Bukannya tak bagus, tapi mana sempat kalau nak trade banyak2 broker sekaligus. Jadi saya guna apa yang sesuai dengan cara trading saya sahaja.

BrokerFoundation
year
Regulated
by
Local
Depo/WD
Links
InstaForex2007CySEC
FCA UK
BVI FSC
Open now
FBS2009IFSC Open now
OctaFX2011SVGFSA Open now
Tickmill2014FCA, FSA Open now
Exness2008CySEC Open now
IkoFX2009FSPR Open now
HotForex2010SVGFSA Open now
FxPrimus2009CySEC Open now
XM2009FCA, CySEC Open now
Pepperstone2010ASIC, FCA Open now
IC Markets2007ASIC Open now
Mocaz2011SVGFSA Open now
LiteForex2005CySEC Open now
RoboForex2010CySEC, IFSC Open now
ForexMart (new)2015CySEC, FCA Open now

Tak semua broker sesuai untuk scalping, swing, news trade, guna robot, dan sebagainya.

Nak cari broker yang bagus dari semua sudut memang tak akan jumpalah. Jadi pilihlah ikut kesesuaian trading masing-masing.

Mesti ada yang tanya…kenapa tak guna satu jer?

Tujuannya untuk diversify, kurangkan risiko. Manalah taukan tiba2 broker tu tutup.. hehe

Tapi janganlah risau, broker dalam list ini masih stabil dan dah beroperasi agak lama. Kalau broker baru setahun jagung tu memang goyang jugaklah nak deposit duit kat situ.

Tak salah kalau nak cuba broker baru. Tapi pastikan anda dah buat kajian terlebih dahulu ok.

Broker forex pilihan saya

Sebahagiannya masih saya gunakan sehingga sekarang. Bukan semuanya saya trade, ada 2-3 broker macam tu sahaja open dalam satu2 masa.

InstaForex

Siapa tak kenal dengan InstaForex? Macam-macam ada di InstaForex. Boleh dikategorikan sebagai broker untuk semua; trader, investor, marketer, etc…

Customer service InstaFX sangat responsive (live chat). Tanyalah apa pun, pasti dijawab. Local IB pun sama, proses cepat dan rajin follow up.

Update 8/2018: Bonus khas untuk pengunjung caripips.com

Open Now

FBS

Dahulunya saya buka akaun atas sebab ada promo free $5 masa tu. Saya lihat FBS ini masih lagi aktif sekarang. Mungkin sudah ada penambahbaikan. Website mereka pun dah banyak berubah berbanding beberapa tahun dahulu.

Update 2018: Tak sangka broker ini dah semakin bagus sekarang. Nak depo/wd pun senang. So, saya guna baliklah.

Open Now

OctaFX

Saya trade di OctaFX atas sebab nak cuba platform cTrader secara live. Yang bestnya boleh buka akaun ECN serendah 50 USD dengan leverage 1:500. Kemudian tak larat nak trade sebab terlalu banyak dah broker saya kena handle.

Dalam tahun 2017 saya semak balik servis mereka dan dapati banyak pembaharuan. Jadi cuba guna semula dan terasa macam best pulak. :)

Open Now

Tickmill

Dikenali sebagai Armada Markets suatu ketika dahulu, memang top masa tu. Pada tahun 2014 (atau 2015 saya dah lupa) semua client telah dipindahkan ke anak syarikat baru iaitu Tickmill. Armada Markets sekarang hanya provide liquidity dan servis kepada bank, broker dan hedge funds.

Open Now

Exness

Exness merupakan broker yang agak klasik, tiada benda-benda fancy seperti social trading, copy trade dan sebagainya. Tetapi spread Exness memang rendah. Terbaik untuk scalping!

Nak scalping secara maksimum (high risk)? Exness ada leverage gila-gila punya: 1:2000. Tapi 1:2000 itu dulu, sekarang dah jadi 1:UNLIMITED.

Update: Dah tak terima client baru dari Malaysia. Saya masih ada akaun yang aktif di sini, jadi guna selagi boleh.

Open Now

IkoFX

Execution IkoFX memang pantas. Tak kira berapa banyak order anda nak masukkan, semua berdesup masuk. Walaupun saya dah jarang trade di IkoFX, prestasi servernya tak pernah mengecewakan setiap kali nak open trade.

Open Now

HotForex

Connection bagus dan trade masa news tanpa masalah. Dalam banyak-banyak broker yang pernah saya guna, HotForex paling kurang slippage.

Open Now

FxPrimus

Lebih kurang seperti HotForex. Trader negara kita ramai juga guna FxPrimus. Saya sendiri tak pernah ada masalah dengan FxPrimus.

Open Now

Seterusnya adalah senarai broker yang tidak lagi saya gunakan pada masa sekarang.

Sebab utama adalah tak larat nak jaga banyak-banyak, nak trade pun susah.

Lepas tu ada di antaranya tiada local deposit/withdrawal pada masa tersebut. Tapi zaman sekarang dah banyak option; Neteller, Skrill, Bitcoin dan lain-lain yang lebih mudah & cepat. Jadi, ini bukanlah satu isu besar dah sekarang.

Mungkin atas sebab tertentu saya akan guna balik broker tersebut dimasa akan datang.

Perlu saya ingatkan bahawa review yang saya tulis di bawah adalah berdasarkan pengalaman beberapa tahun lepas. Mungkin sudah tidak berapa relevan dengan masa sekarang kerana saya pasti broker-broker tersebut sudah membuat peningkatan dalam perkhidmatan mereka. Jika tidak bagaimana nak bersaing dengan syarikat lain kan?

Sila buat kajian dahulu jika anda ingin mencuba

XM

XM dahulunya dikenali sebagai Trading Point atau XE Markets. Tidak seperti saya harapkan, slippage terlalu teruk masa tu. Saya sempat buat 2-3 trade sahaja, sebelum membuat keputusan withdraw semua modal dari situ. Mungkin kurang sesuai dengan teknik trading saya atau mungkin dah kebetulan keadaan market/server yang tidak stabil pada masa tersebut.

Open Now

Pepperstone

Trusted forex broker yang popular di dunia. Dengarnya spread sangat rendah. Pepperstone bukan company baru ya, cuma saya je baru nak cuba.

Open Now

IC Markets

Sama seperti broker di atas, berpangkalan di Australia. Kedua-duanya regulated by ASIC. IC Markets boleh dikelaskan sebagai broker “otai” di AU.

Open Now

Mocaz

Dengar-dengar orang kuat dalam broker ini orang tempatan juga. Dah banyak improvement Mocaz sejak ditubuhkan. Komuniti IB dan trader pun sangat aktif.

Update: Setelah 1 tahun bersama mocaz ( 1 tahun idle – 2014, masuk tahun ke 2 baru aktif – 2015), saya berpuas hati dengan servis IB, withdrawal smooth…

Open Now

LiteForex

Teringat memori masa baru kenal Forex dulu. Inilah broker pertama saya. Kalau tak silap, LiteForex broker kedua yang ada servis local deposit/withdrawal di Malaysia selepas FxOpen. Ditinggalkan atas sebab nak cuba broker lain. Baru belajar, semua benda nak cuba. Tambahan pula banyak broker baru masuk dengan promosi gila-gila.

Open Now

RoboForex

Asalnya untuk suka-suka sebab ada promosi no deposit bonus masa tu. Trading ok, tak ada masalah. Cuma saya tak pernah deposit duit sendiri ke RoboForex. Tak pasti macam mana statusnya sekarang.

Open Now

Broker yang dah lenyap (scam)

Prime4x – Satu-satunya broker illegal yang pernah scam duit saya. Huh, noob betul saya masa tu, pilih broker ikut siapa bagi bonus paling besar. Haha. Nak bezakan broker sebenar vs penipu pun belum tahu lagi.

Walaupun begitu saya rasa masih bertuah, kerana pernah kena sekali sahaja. Ada juga rakan yang pernah kena lagi teruk. :(

Broker baru

Kesimpulan

Terpulang kepada anda untuk membuat pilihan kerana setiap orang ada keperluan yang berbeza. Jika anda tanya saya, kemudahan deposit & withdrawal menjadi keutamaan. Trade execution dan spread kurang memberi kesan kerana saya trade long term.

Tak semestinya broker yang saya senaraikan di sini sahaja terbaik. Ada banyak lagi broker yang bagus di luar sana. Tetapi anda kena uji sendiri atau tanya sesiapa yang pernah menggunakannya.

Setiap broker ada kelebihan dan kelemahan masing-masing. Ada yang sesuai untuk scalping, dan ada yang hanya sesuai untuk swing trading. Buatlah pilihan mengikut kesesuaian teknik atau strategi yang anda gunakan.

Tips,

Jika anda mampu, cuba pecahkan modal ke beberapa buah broker berlainan. Tujuannya adalah untuk mengurangkan risiko sekiranya ada broker yang digunakan mula bermasalah. Walaupun begitu, situasi ini jarang berlaku sekiranya pemilihan yang dibuat adalah tepat. Ia hanya sebagai langkah persediaan (berjaga-jaga) sahaja.

“Sediakan payung sebelum hujan”

Sekian. Happy trading! :)

Anda boleh teruskan membaca tentang maklumat lain yang berkaitan dengan pemilihan broker. Semoga membantu!

Proses biasa untuk bermula

Ini adalah langkah umum bagaimana untuk memulakan Forex trading (akaun live/sebenar, bukan demo) dengan broker pilihan. Mungkin ada sedikit perbezaan mengikut broker tertentu.

  1. Daftar akaun trading dengan broker pilihan di website rasmi broker tersebut.
  2. Kemudian anda akan dapat email mengenai akaun anda (ada juga broker memerlukan pengesahan email, hanya klik link dalam email yang diberikan).
  3. Lepas tu kena upload dokumen tertentu (ic/lesen/bil/etc) sebagai pengesahan (verification) identiti & alamat. Ini biasanya mengambil masa 1-3 hari bekerja (kadang2 dalam beberapa minit je). Email pemberitahuan akan dihantar jika sudah approve. Proses no.3 ini penting, kalau tak buat mesti ada masalah masa withdrawal nanti.
  4. Deposit $
  5. Download & install MT4 atau MT5 broker tersebut (jangan install broker yang lain pulak). Kemudian login trading akaun di MT4/MT5. Maklumat akaun ada diberi dalam email.
  6. Trade & jana keuntungan!
  7. Withdrawal $
  8. Ulang #6 & #7 :)

Kriteria pemilihan broker forex

Untuk mencari broker yang boleh dipercayai memerlukan satu checklist yang tertentu. Ini antara beberapa perkara penting yang harus diambil perhatian dalam pemilihan broker:

1. Adakah broker tersebut regulated (berdaftar/dikawal selia)?

2. Sudah berapa lama menjalankan perniagaan?

3. Adakah support membantu? Ada wakil (IB) tempatan?

4. Ada servis local deposit/withdrawal?

5. Adakah spread rendah dan berbaloi?

6. Apakah jenis akaun yang ditawarkan? Ada Islamic account?

7. Berapa tahap leverage?

9. Ada syarat untuk scalping?

10. Ada menawarkan servis lain?

Perkara lain berkaitan dengan broker

Ini adalah beberapa perkara yang sering ditanya (FAQ) berkaitan dengan broker. Istilah yang digunakan kadang kala mengelirukan kerana berlainan mengikut broker. Tetapi masih merujuk kepada perkara yang sama.

Trader Cabinet

Merupakan tempat anda menguruskan perkara yang berkaitan dengan akaun forex anda. Anda mestilah login melalui website broker anda.

Introducing Broker (IB)

Individu yang berfungsi sebagai wakil atau ejen yang ditugaskan untuk membuat promosi dan membimbing trader tempatan mengikut negara masing-masing. Maklumat IB boleh diperolehi di website broker.

Local deposit dan withdrawal

Kemudahan menggunakan bank tempatan untuk melakukan urusan deposit dan withdrawal. Selalunya lebih cepat berbanding kaedah lain. Urusan antara trader dan IB biasanya menggunakan sms, whatsapp, skype, yahoo messanger dan lain-lain mengikut IB. Sebaiknya gunakan IB yang sama semasa membuat deposit dan withdrawal untuk mengelakkan sebarang kesulitan.

Bagaimana cara urusan dijalankan?

Cara yang digunakan adalah berbeza mengikut prosedur broker dan IB.

Deposit

  1. Anda transfer RM ke akaun bank IB. Boleh guna online banking, deposit machine atau di kaunter bank.
  2. Anda hantar bukti transaksi kepada IB bersama dengan detail akaun trading anda.
  3. IB akan membuat semakan dan pengesahan.
  4. Sekiranya semua betul dan sah, IB akan memindahkan USD ke akaun Forex anda.
Withdrawal

  1. Anda membuat withdrawal request (USD) melalui account cabinet (di laman web broker) atau request direct kepada IB.
  2. IB akan menerima arahan untuk memproses withdrawal anda.
  3. RM akan dipindahkan ke akaun bank anda.

Apakah yang anda patut lakukan sebelum deposit/withdrawal?

1. Buka akaun dengan broker dan simpan maklumat penting seperti no. akaun trading, IP server dan lain-lain.

2. Dapatkan maklumat dari IB anda tentang perkara seperti:

  • Masa berurusan/bekerja IB.
  • Kadar tukaran RM-USD (rate).
  • Tempoh masa yang diambil.
  • Jumlah minimum/maksimum.
  • Cara deposit/withdrawal.
  • Detail akaun bank IB untuk membuat pindahan wang.

Bonus

Jangan mudah terpedaya dengan bonus kerana pasti ada syarat ketat dikenakan. Setiap broker ada syarat dan peraturan sendiri, antaranya:

  • Tidak boleh withdraw bonus, hanya profit hasil trading dengan bonus boleh dikeluarkan.
  • Boleh mengeluarkan bonus sekiranya mencapai volume trading tertentu.
  • Profit hanya boleh dikeluarkan sekiranya deposit jumlah tertentu.
  • Leverage yang dibenarkan mungkin rendah dari kebiasaan.
  • Level margin call mungkin dinaikkan dari kebiasaan.
  • Hanya boleh trading dalam satu jangka masa yang ditetapkan.
  • Perlu trading dengan jumlah volume tertentu dalam tempoh masa yang ditetapkan.
  • Tidak dibenarkan scalping.
  • Hanya dibenarkan membuka jumlah lot tertentu.
  • Tidak dibenarkan trade semasa news.

Itu hanya sebahagian, sila semak dengan broker anda terlebih dahulu untuk maklumat yang lebih tepat.

Bonus biasanya terbahagi kepada dua, iaitu:

Deposit bonus

  • Deposit bonus diberikan setiap kali anda deposit ke akaun trading.
  • Juga dikenali sebagai Welcome bonus, bergantung dengan broker.

No deposit bonus

  • No deposit bonus diberi tanpa memerlukan anda deposit.
  • Hanya layak untuk pelanggan yang pertama kali mendaftar.

Sekali lagi saya ingatkan, sila buat kajian dahulu sebelum anda mengambil apa-apa bonus.

PAMM (Percent Allocation Management Module)

Sistem yang digunakan oleh broker untuk membolehkan trader menguruskan wang pelanggan (investor) yang lain. Keuntungan dikira berdasarkan nisbah yang telah ditentukan oleh trader. Contohnya; 30% trader, 70% investor.

Sistem ini sangat sesuai untuk mereka yang tidak tahu trading atau masih baru. Tujuan PAMM dibangunkan adalah untuk mewujudkan satu sistem pelaburan yang selamat di mana urusan deposit dan withdrawal adalah di bawah tanggungjawab pemiliknya, investor. Trader hanya berfungsi sebagai penganalisis pasaran dan pedagang. Semua urusan dagangan pula di bawah kawalan trader, seperti pair yang didagangkan, tahap risiko, lot dan sebagainya.

Investor boleh dikenakan caj penalti sekiranya menarik balik modal semasa dagangan masih aktif. Kadar caj penalti ditentukan oleh trader dan dimaklumkan lebih awal kepada investor.

Forex Copy / Copy Trade

Forex copy adalah sistem yang hampir sama seperti PAMM, cuma follower diberi kebebasan untuk menentukan spesifikasi pelaburan seperti risiko, lot, instrumen dan had trade harian.

Trader diberi pilihan komisen sama ada melalui nisbah keuntungan atau caj langganan harian.

Rebate (Cashback)

Merupakan sistem mengembalikan semula sebahagian komisen yang diperolehi oleh ejen. Ejen akan membayar rebate untuk setiap lot dagangan yang dibuat oleh trader. Rebate dibayar tidak kira dagangan anda profit atau tidak.

Syarat: Akaun trading anda mesti dibuka menggunakan link ejen atau perlu memasukkan kod ejen tersebut semasa pendaftaran akaun.