Senarai Broker Forex Terbaik

Ini adalah beberapa broker forex yang pernah saya gunakan.

Saya hanya kongsikan berdasarkan pengalaman sendiri.

Tiada paksaan untuk anda.

Terpulang kepada anda nak gunakan mana2 broker.

Sekiranya ada kemusykilan, sila baca FAQ di bawah.

T.A.Y.O.R – Trade at Your Own Risk

HFM

Tahun Penubuhan: 2010
Lesen/Kawal Selia: DFSA (Dubai), FCA (UK), CySEC (Cyprus), FSCA (South Africa), CMA (Kenya), FSA (Seychelles), FSA (SVG)
Leverage Maksimum: 1:1000
Deposit Minimum: $5
Local Depo/Wd: Ya
Depo/Wd Kripto: Ya
Tanpa Swap: Ya
Copy Trade: Ya
Bonus: Ya
Spread: Floating/Variable, Fixed
Platform: MT4, MT5, Mobile App, Webtrader
Margin Call / Stop Out: 50% / 20%, 40% / 10% (Akaun Micro)
Trust Pilot Rating: 3.6/5.0

HFM terbaik untuk scalping. Trade news tak ada masalah.

Tickmill

Tahun Penubuhan: 2015
Lesen/Kawal Selia: FSA (Labuan, Malaysia), FCA (UK), CySEC (Cyprus), FSCA (South Africa), FSA (Seychelles), FSA (SVG)
Leverage Maksimum: 1:500
Deposit Minimum: $100
Local Depo/Wd: Ya
Depo/Wd Kripto: Ya
Tanpa Swap: Ya
Copy Trade: Ya (Myfxbook)
Bonus: Ya
Spread: Floating/Variable
Platform: MT4, MT5, Mobile App, Webtrader
Margin Call / Stop Out: 10% / 30%
Trust Pilot Rating: 4.2/5.0

Trusted broker (dulu dikenali sebagai Armada Markets).

IC Markets

Tahun Penubuhan: 2007
Lesen/Kawal Selia: ASIC/AFSL (AU), CySEC (Cyprus), FSA (Seychelles), SCB (Bahamas)
Leverage Maksimum: 1:500
Deposit Minimum: $200
Local Depo/Wd: –
Depo/Wd Kripto: Ya
Tanpa Swap: Ya
Copy Trade: Ya
Bonus: –
Spread: Floating/Variable
Platform: MT4, MT5, Mobile App, Webtrader, cTrader
Margin Call / Stop Out: 100% / 50%
Trust Pilot Rating: 4.9/5.0

Satu2nya broker yang masih ada cTrader dalam senarai ini. Lebih kurang seperti Tickmill, tapi min depo IC Markets agak tinggi ($200).

XM

Tahun Penubuhan: 2009
Lesen/Kawal Selia: CySEC (Cyprus), FSC (Mauritius)
Leverage Maksimum: 1:1000
Deposit Minimum: $5
Local Depo/Wd: Ya
Depo/Wd Kripto: Ya
Tanpa Swap: Ya
Copy Trade: –
Bonus: Ya
Spread: Floating/Variable
Platform: MT4, MT5, Mobile App, Webtrader
Margin Call / Stop Out: 100% / 50%
Trust Pilot Rating: 2.4/5.0

XM antara yang paling pantas proses wd.

InstaForex

Tahun Penubuhan: 2007
Lesen/Kawal Selia: FSC (BVI), FSA (SVG)
Leverage Maksimum: 1:1000
Deposit Minimum: $1
Local Depo/Wd: Ya
Depo/Wd Kripto: Ya
Tanpa Swap: Ya
Copy Trade: Ya
Bonus: Ya
Spread: Fixed
Platform: MT4, MT5, Mobile App, Webtrader
Margin Call / Stop Out: 30% / 10%
Trust Pilot Rating: 3.8/5.0

Satu2nya broker fixed spread dalam senarai ini. Pada pendapat saya InstaForex hanya sesuai untuk swing trading kerana faktor spread. Antara broker paling lama saya dah guna kerana macam2 ada kat Instafx.

FBS

Tahun Penubuhan: 2009
Lesen/Kawal Selia: CySEC (Cyprus), IFSC (Belize)
Leverage Maksimum: 1:3000
Deposit Minimum: $1
Local Depo/Wd: Ya
Depo/Wd Kripto: Ya
Tanpa Swap: Ya
Copy Trade: Ya
Bonus: Ya
Spread: Floating/Variable
Platform: MT4, MT5, Mobile App, Webtrader
Margin Call / Stop Out: 40% / 20%
Trust Pilot Rating: 2.4/5.0

Leverage paling tinggi. Kaki full margin suka. (Amaran: teknik trade bahaya)

LiteFinance

Tahun Penubuhan: 2005
Lesen/Kawal Selia: CySEC (Cyprus), FSA (SVG)
Leverage Maksimum: 1:1000
Deposit Minimum: $50
Local Depo/Wd: Ya
Depo/Wd Kripto: Ya
Tanpa Swap: Ya
Copy Trade: Ya
Bonus: Ya
Spread: Floating/Variable
Platform: MT4, MT5, Mobile App, Webtrader
Margin Call / Stop Out: 100% / 20%, 100% / 50% (Akaun Cent)
Trust Pilot Rating: 3.6/5.0

Broker paling otai, haha. Broker pertama saya sejak kenal dunia trading.

OctaFX

Tahun Penubuhan: 2011
Lesen/Kawal Selia: SVG (reg number: 19776 IBC 2011)
Leverage Maksimum: 1:500
Deposit Minimum: $25
Local Depo/Wd: Ya
Depo/Wd Kripto: Ya
Tanpa Swap: Ya
Copy Trade: Ya
Bonus: Ya
Spread: Floating/Variable
Platform: MT4, MT5, Mobile App, Webtrader
Margin Call / Stop Out: 25% / 15%
Trust Pilot Rating: 4.6/5.0

2022, saya tahu memang kontroversi gila. Saya sendiri memang tak setuju dengan cara marketing mereka sekarang. Walaupun begitu trading masih ok. Depo/wd pun tak ada masalah.

Log: broker yang tidak lagi digunakan

Exness
Legend… antara broker terbaik pernah saya guna. Swing, scalping, news trade semua jalan. Depo/wd instant (Neteller). Leverage 1:Unlimited + spread ultra low, memang syurga untuk scalper. Pada 2017 entah kenapa mereka tidak lagi menerima client dari Malaysia. RIP :(
Website: https://www.exness.com/

RoboForex
Broker ni tak ada masalah. Cuma dah tak terpakai terlalu banyak broker. lol
Website: https://roboforex.com/

IkoFX
Sayang server laju tapi tiada pembaharuan. Website pula masih di zaman windows xp. Sistem depo/wd sangat terhad.
Website: https://www.ikofx.com/

FxPrimus
Lebih kurang seperti HFM, sangat stabil trade masa news besar. Cuma terdapat masalah pelik dan sangat menyusahkan yang saya rasa tak ada kat broker lain iaitu nak kena verify setiap tahun dokumen “Proof of Residence”. Katanya, POR tu dah nak expired dan perlu upload yang baru. Dah kenapa?
Website: https://fxprimus.com/

ForexMart
Broker baru tapi macam tak berapa best. Mungkin sebab banyak lagi broker yang best kot. Pilihan di tangan anda.
Website: https://www.forexmart.com/

FAQ

Ini adalah beberapa perkara yang sering ditanya (FAQ) berkaitan dengan broker. Istilah yang digunakan kadang kala mengelirukan kerana berlainan mengikut broker. Tetapi masih merujuk kepada perkara yang sama.

Bagaimana untuk bermula?

Ini adalah langkah umum bagaimana untuk memulakan Forex trading menggunakan akaun live/sebenar dengan broker pilihan. Akaun live ini maksudnya menggunakan duit yang sebenar.

Daftar akaun > Verify > Deposit > Trade > Withdrawal

Mungkin ada sedikit perbezaan mengikut broker tertentu.

  1. Daftar akaun trading dengan broker pilihan di website rasmi broker tersebut.
  2. Kemudian anda akan dapat email mengenai akaun anda (ada juga broker memerlukan pengesahan email, hanya klik link dalam email yang diberikan).
  3. Lepas tu kena upload dokumen tertentu (ic/lesen/bil/etc) sebagai pengesahan (verification) identiti & alamat. Ini biasanya mengambil masa 1-3 hari bekerja (kadang2 dalam beberapa minit je). Email pemberitahuan akan dihantar jika sudah approve. Proses no.3 ini penting, kalau tak buat mesti ada masalah masa withdrawal nanti.
  4. Deposit $
  5. Download & install MT4 atau MT5 broker tersebut (jangan install broker yang lain pulak). Kemudian login trading akaun di MT4/MT5. Maklumat akaun ada diberi dalam email.
  6. Trade & jana keuntungan!
  7. Withdrawal $
  8. Ulang #6 & #7 :)

Sekiranya anda belum bersedia, boleh cuba praktis di akaun demo terlebih dahulu.

Kriteria pemilihan broker forex

Untuk mencari broker yang boleh dipercayai memerlukan satu checklist yang tertentu. Ini antara beberapa perkara penting yang harus diambil perhatian dalam pemilihan broker:

1. Adakah broker tersebut regulated (berdaftar/dikawal selia)?

2. Sudah berapa lama menjalankan perniagaan?

3. Adakah support membantu? Ada wakil (IB) tempatan?

4. Adakah mudah untuk depo/wd?

5. Adakah spread rendah dan berbaloi?

6. Apakah jenis akaun yang ditawarkan?

7. Berapa tahap leverage?

9. Ada syarat untuk scalping?

10. Ada menawarkan servis lain?

Trader Cabinet

Merupakan tempat anda menguruskan perkara yang berkaitan dengan akaun forex anda. Anda mestilah login melalui website broker anda.

Introducing Broker (IB)

Individu yang berfungsi sebagai wakil atau ejen yang ditugaskan untuk membuat promosi dan membimbing trader tempatan mengikut negara masing-masing. Maklumat IB boleh diperolehi di website broker.

Local deposit dan withdrawal

Kemudahan menggunakan bank tempatan untuk melakukan urusan deposit dan withdrawal. Selalunya lebih cepat berbanding kaedah lain. Urusan antara trader dan IB biasanya menggunakan sms, whatsapp, skype, yahoo messanger dan lain-lain mengikut IB. Sebaiknya gunakan IB yang sama semasa membuat deposit dan withdrawal untuk mengelakkan sebarang kesulitan.

Bagaimana cara urusan dijalankan?

Cara yang digunakan adalah berbeza mengikut prosedur broker dan IB.

MYR = Malaysian Ringgit
USD = US Dollar

Deposit

  1. Anda transfer MYR ke akaun bank IB. Boleh guna online banking, deposit machine atau di kaunter bank.
  2. Anda hantar bukti transaksi kepada IB bersama dengan detail akaun trading anda.
  3. IB akan membuat semakan dan pengesahan.
  4. Sekiranya semua betul dan sah, IB akan memindahkan USD ke akaun Forex anda.

Withdrawal

  1. Anda membuat withdrawal request (USD) melalui account cabinet (di laman web broker) atau request direct kepada IB.
  2. IB akan menerima arahan untuk memproses withdrawal anda.
  3. MYR akan dipindahkan ke akaun bank anda.

Apakah yang anda patut lakukan sebelum deposit/withdrawal?

1. Buka akaun dengan broker dan simpan maklumat penting seperti no. akaun trading, IP server dan lain-lain.

2. Dapatkan maklumat dari IB anda tentang perkara seperti:

  • Masa berurusan/bekerja IB.
  • Kadar tukaran MYR-USD (rate).
  • Tempoh masa yang diambil.
  • Jumlah minimum/maksimum.
  • Cara deposit/withdrawal.
  • Detail akaun bank IB untuk membuat pindahan wang.

Oleh kerana perkembangan teknologi yang sangat pesat, pihak broker kini menawarkan bermacam cara untuk depo/wd. Saya rasa kaedah depo/wd melalui IB ini dah semakin kurang relevan. Dah banyak broker boleh gunakan cara online banking secara direct yang lebih cepat dan mudah.

Bonus

Jangan mudah terpedaya dengan bonus kerana pasti ada syarat ketat dikenakan. Setiap broker ada syarat dan peraturan sendiri, antaranya:

  • Tidak boleh withdraw bonus, hanya profit hasil trading dengan bonus boleh dikeluarkan.
  • Boleh mengeluarkan bonus sekiranya mencapai volume trading tertentu.
  • Profit hanya boleh dikeluarkan sekiranya deposit jumlah tertentu.
  • Leverage yang dibenarkan mungkin rendah dari kebiasaan.
  • Level margin call & stop out mungkin dinaikkan dari kebiasaan.
  • Hanya boleh trading dalam satu jangka masa yang ditetapkan.
  • Perlu trading dengan jumlah volume tertentu dalam tempoh masa yang ditetapkan.
  • Tidak dibenarkan scalping.
  • Hanya dibenarkan membuka jumlah lot tertentu.
  • Tidak dibenarkan trade semasa news.

Itu hanya sebahagian, sila semak dengan broker anda terlebih dahulu untuk maklumat yang lebih tepat.

Bonus biasanya terbahagi kepada dua, iaitu:

Deposit bonus

  • Deposit bonus diberikan setiap kali anda deposit ke akaun trading.
  • Juga dikenali sebagai Welcome bonus, bergantung dengan broker.

No deposit bonus

  • No deposit bonus diberi tanpa memerlukan anda deposit.
  • Hanya layak untuk pelanggan yang pertama kali mendaftar.

Sekali lagi saya ingatkan, sila buat kajian dahulu sebelum anda mengambil apa-apa bonus.

PAMM (Percent Allocation Management Module)

Sistem yang digunakan oleh broker untuk membolehkan trader menguruskan wang pelanggan (investor) yang lain. Keuntungan dikira berdasarkan nisbah yang telah ditentukan oleh trader. Contohnya; 30% trader, 70% investor.

Sistem ini sangat sesuai untuk mereka yang tidak tahu trading atau masih baru. Tujuan PAMM dibangunkan adalah untuk mewujudkan satu sistem pelaburan yang selamat di mana urusan deposit dan withdrawal adalah di bawah tanggungjawab pemiliknya, investor. Trader hanya berfungsi sebagai penganalisis pasaran dan pedagang. Semua urusan dagangan pula di bawah kawalan trader, seperti pair yang didagangkan, tahap risiko, lot dan sebagainya.

Investor boleh dikenakan caj penalti sekiranya menarik balik modal semasa dagangan masih aktif. Kadar caj penalti ditentukan oleh trader dan dimaklumkan lebih awal kepada investor.

Forex Copy / Copy Trade

Forex copy adalah sistem yang hampir sama seperti PAMM, cuma follower diberi kebebasan untuk menentukan spesifikasi pelaburan seperti risiko, lot, instrumen dan had trade harian.

Trader diberi pilihan komisen sama ada melalui nisbah keuntungan atau caj langganan harian.

Rebate (Cashback)

Merupakan sistem mengembalikan semula sebahagian komisen yang diperolehi oleh ejen. Ejen akan membayar rebate untuk setiap lot dagangan yang dibuat oleh trader. Rebate dibayar tidak kira dagangan anda profit atau tidak.

Syarat: Akaun trading anda mesti dibuka menggunakan link ejen atau perlu memasukkan kod ejen tersebut semasa pendaftaran akaun.

Contoh: InstaForex Rebate


Peringatan

Sehebat mana pun seorang trader, jika broker forex bermasalah maka tiada gunanya membuat untung jutaan dolar sekalipun.

Betulkan?

“Untung bukan main lebat, tapi tak boleh withdraw pulak.”

“Skill scalping dah macam sniper, tapi bila nak trade asyik requote. Apa pun tak boleh!”

“Aik, MT4 broker lain jalan elok je, apahal yang satu ni tak gerak-gerak?”

Haha, itulah antara senario yang biasa terjadi jika broker bermasalah. Ada macam-macam lagi pengalaman saya kalau nak cerita dan tak kurang juga yang saya dengar sendiri dari rakan trader di Malaysia.

Saya mula kenal Forex sejak dari 2007, sehingga kini dah banyak broker yang saya cuba.

Apa kesimpulan yang saya dapat?

“Nak cari broker yang bagus dari semua sudut memang tak akan jumpalah.”

Jadi pilihlah ikut kesesuaian trading masing-masing.

Tak semua broker sesuai untuk scalping, swing, news trade, guna robot, dan sebagainya.

Ada yang mengadu dekat saya mengapa website a, b, c, etc review lain / kata broker “x” tak bagus / scam?

Lain orang, lain pendapat… ada pros & cons

Untuk pengetahuan anda;

Ada pengendali website tersebut yang suka blackmail syarikat broker untuk mendapatkan $$$. Tak bayar, maka review yang amat teruk akan ditulis.

Itu belum lagi cerita salah trader sendiri yang langgar rules yang dah terang2 dinyatakan dalam TnC.

Ada juga jenis client terlalu “genius” dengan cuba manipulasi bonus.

Antara kes yang paling banyak terjadi (saya sendiri pernah juga, hehe); depo guna cara x, withdrawal guna cara y. Haha memang sangkut la macam tu.

Lepas tu bising kata kena scam, wd lembap la.

Haha macam2 hal, tapi itulah realitinya…

(jangan lupa, industri forex memang risiko tinggi)

Saya tak nafikan banyak juga syarikat broker yang scam. Terutamanya yang baru setahun jagung.

Jenis yang saya katakan broker hit & run.

Kalau ada broker yang tawarkan program pelaburan pelik2 keuntungan tetap atau program ala MLM, maka lari jauh2. Saya jamin memang scam. Haha

Ada banyak lagi teknik scam Forex sebenarnya. Anda boleh baca di link ini.

Jadi bagaimana nak pastikan supaya anda tidak terperangkap dengan permainan broker?

Antara cara paling mudah adalah:

  • Tanya dengan orang yang pernah menggunakan broker tersebut.
  • Buat kajian dengan mendapatkan info dan review dari media sosial, forum atau website yang boleh dipercayai.
  • Uji sendiri (sanggup tanggung risiko, jangan salahkan orang lain pulak ya. Hehe).
  • Diversify modal ke beberapa broker. Jangan harap dengan satu company sahaja.

Setiap broker ada kelebihan dan kelemahan masing-masing. Ada yang sesuai untuk scalping, dan ada yang hanya sesuai untuk swing trading.

Buatlah pilihan mengikut kesesuaian teknik atau strategi yang anda gunakan.

Tak semestinya broker yang saya senaraikan di sini sahaja terbaik. Ada banyak lagi broker yang bagus di luar sana.

Sebab itulah saya selalu sarankan kalau tak yakin cuba trade kecil-kecilan dahulu. Kalau tak puas hati juga, cubalah guna broker lain pula.

Ingat, pilihan di tangan anda.

BrokerDitubuhkanWebsite
InstaForex2007
HFM2010
Tickmill2014
XM2009
IC Markets2007
OctaFX2011
FBS2009
LiteFinance2005