• Syarikat: Octa Markets Incorporated
  • Tarikh penubuhan: 2011
  • Local depo/wd Malaysia: Ya
  • Swap Free (Islamic): Ya
  • Bonus: Ada
  • Instrumen dagangan: Forex, CFD, Commodity, Metal, Indices, Cryptocurrency
  • Min. Deposit: $5
  • Max. Leverage: 1:500
  • Spread: dari 0.02 pips (floating), 2 pips fixed
  • Pricing Decimal: 5 digit
  • Platform: MT4, MT5, cTrader
  • Regulation: FCA, SVGFSA

Untuk maklumat yang lebih terperinci, sila buka:

OctaFX Review

OctafxSaya tak banyak pengalaman dengan OctaFX. Hanya sempat gunakan beberapa bulan. Itu pun untuk suka-suka cuba platform cTrader.

Bagi saya cTrader memang terbaik, smooth. Pengurusan order lebih tersusun dan mudah berbanding MT4. Saya harap lebih banyak broker akan guna platform ini.

Saya tak pernah depo secara besaran kat sini. Tapi setakat yang pernah saya guna tiada apa-apa masalah pun. Execution pantas, kurang slippage dan spread pun ok.

Sekarang dah ada option untuk depo/wd guna local IB. Baru-baru ni saya ada guna servis mereka, cepat dan mudah. Anda boleh cuba sendiri melalui akaun cabinet (personal area).

Sebelum ini saya ada komplen pasal design website mereka yang kurang menyenangkan. Nak cari jenis akaun pun susah masa tu. Tetapi sekarang saya dapati mereka dah update. Bagus, dah ada peningkatan!

Walaupun servis mereka terhad kepada trading sahaja, tetapi bagus juga kalau difikirkan. Kalau banyak2 bukan diguna sangat pun kan. :)

Promosi/Bonus

Baca lagi...

Jenis Akaun

MICRO

Bagus untuk trader baru dengan modal pelaburan yang kecil.

  • Recommended deposit: $100 ($5 minimum)
  • 1:500 leverage
  • Platform dagangan: MetaTrader 4
  • Instrumen dagangan: 28 currency pairs + gold/silver + 4 indices + 4 cryptocurrency

PRO

Bagus untuk trader berpengalaman. Spread terendah (kurang kos trading).

  • Recommended deposit: $500 ($5 minimum)
  • 1:200 leverage
  • Platform dagangan: MetaTrader 5
  • Instrumen dagangan: 28 currency pairs + 4 metals + 2 energy + 10 indices + 4 cryptocurrency

ECN

Bagus untuk trader progresif yang mementingkan lebih ketelusan dalam market pricing.

  • Recommended deposit: $100 ($50 minimum)
  • 1:500 leverage
  • Platform dagangan: cTrader
  • Instrumen dagangan: 28 currency pairs + gold/silver

Platform Dagangan

OctaFX menyediakan tiga platform yang reliable untuk pedagang iaitu MetaTrader 4, MetaTrader 5 dan cTrader.

MetaTrader 4

MetaTrader 4 (MT4) menawarkan teknologi dan tahap keselamatan terbaik kepada trader untuk mengendalikan dagangan dengan stabil dan mudah. Memberikan harga semasa pelbagai instrumen dagangan, mengenalpasti trend dan pattern melalui carta/graf dan juga mampu menjalankan dagangan automatik.

MT4 juga dibina dalam bentuk platform web yang serasi dengan semua sistem operasi. MT4 juga dapat diakses melalui telefon pintar dan tablet, sama ada menggunakan O.S Android atau iOS. Lakukan dagangan pada bila2 masa, di mana jua dengan aplikasi mudah alih. Sangat mudah untuk dimuat turun dan dipasang.

  • Untuk Dekstop – MetaTrader 4 adalah fleksibel dalam ketetapan. Ciri2 termasuk alatan carta/graf, indikator pasaran, skrip dan EA, pengurusan risiko, pelaksanaan dagangan masa nyata dan banyak lagi.
  • Platform Web – Membolehkan anda berdagang dari mana2 browser internet. Dilengkapi dengan semua tools termasuk one click trading.
  • Untuk Android – Mengandungi set order, sejarah dagangan, carta interaktif dan serasi dengan majoriti peranti terkini Android.
  • Untuk iOS – Perisian dagangan ini juga boleh dipasang pada iPhone dan iPad.

MetaTrader 5

MT5 adalah perisian terbaru dari MetaQuotes. MT5 lebih berkuasa untuk mengendalikan pelbagai jenis order termasuk market order, pending dan stop order, dan juga trailing stop. Anda juga boleh berdagang CFD pada platform ini.

Ada dalam pelbagai versi; dekstop, Android, iOS dan Web.

cTrader

Sekiranya anda ingin keluaran dari persekitaran MetaTrader, cTrader ini adalah jawapan paling tepat. Dibina dengan lebih berkeupayaan, lebih pantas dan lebih menarik dari segi visual. Terdapat lebih 26 chart view dan boleh menyimpan sehingga 50 template.

Aplikasi ini juga serasi dengan semua jenis peranti.

Kelebihan cTrader:

  • Rapid Entry & Execution – Mampu melaksanakan banyak order dalam satu masa dengan pantas.
  • Quotes Level 2 – Terhubung terus ke liquidity provider dan order book. Ini menjadikan liquidity pasaran lebih telus kepada trader.
  • Ketelusan harga instrumen – cTrader perlu berhubung dengan beberapa liquidity provider untuk memberikan harga semasa yang lebih tepat dan terbaik.

Deposit/Withdrawal

  • Debit/Credit card – Visa/Mastercard
  • Bank Wire transfer
  • Bitcoin
  • Neteller
  • Skrill
  • Local banks

Keselamatan dana pelanggan:

Verifikasi akaun – Pengesahan identiti dan alamat untuk memastikan transaksi adalah selamat dan tersendiri.

Akaun terasing – Pematuhan standard antarabangsa supaya dana pelanggan disimpan di dalam akaun terasing dari aset syarikat.

Personal area (cabinet) dilindungi SSL – Sistem enkripsi SSL untuk maklumat penting supaya tidak dapat diakses pihak luar.

Teknologi keselataman 3D – Sistem pengesahan tambahan untuk pembayaran online Visa/Mastercard.

Khidmat Pelanggan

OctaFX menawarkan sokongan khidmat pelanggan dalam urusan:

  • Deposit/withdrawal
  • Pengurusan risiko
  • Maklumat dagangan harian
  • Maklumat website
  • Proses pengesahan akaun
  • Kawalan kualiti perkhidmatan
  • Promosi dan pertandingan semasa
  • Pembelajaran dalam dagangan

Komunikasi dalam empat bahasa; English, Indonesia, Sepanyol dan Polish

Boleh dihubungi melalui live chat, email, telefon dan borang di website.

Mengikut data bulanan Zendesk:

  • 7 saat untuk tindak balas dengan pertanyaan
  • 3 minit untuk penyelesaian masalah pelanggan
  • 96% kadar kepuasan pelanggan

Pertandingan

Champion Demo Forex Trading – Pertandingan bulanan menawarkan hadiah sehingga $1000. Peserta hanya perlu menggunakan akaun demo untuk bertanding. Semua teknik trading dibenarkan.

Ctrader Weekly Demo Forex Trading – Pertandingan mingguan (Isnin hingga Jumaat) dengan menggunakan akaun demo pada platform cTrader. Peserta yang menjana keuntungan paling tinggi dikira sebagai pemenang dan layak menerima hadiah $400 dari OctaFX.

Bagaimana untuk bermula?

Bagaimana untuk bermula?

Klik sini untuk mengetahui caranya

Cara buka akaun

Cara Buka Akaun

updating…

Panduan local deposit/withdrawal

Panduan local deposit/withdrawal

updating…

Disclaimer: Pendapat peribadi sahaja, bukan nasihat pelaburan.