• Syarikat: LiteForex Investments Limited
  • Tarikh penubuhan: 2005
  • Local depo/wd Malaysia: Ya
  • Swap Free (Islamic): Ya
  • Bonus: Ada
  • Instrumen dagangan: Currency, Metals, Oil, CFD, Global Stock Index, Cryptocurrency
  • Min. Deposit: $50
  • Max. Leverage: 1:500
  • Spread: dari 1.8 pips (floating)
  • Pricing Decimal: 5 digit
  • Platform: MT4, MT5
  • Regulation: ?

Untuk maklumat yang lebih terperinci, sila buka:

LiteForex Review

LiteforexLiteForex broker pertama yang saya guna ada local depo/wd. Masa tu (2007) Forex masih baru, tak banyak pilihan macam sekarang. So, guna je lah apa yang ada.

Tak sangka broker ini masih bertahan sampai sekarang. Kalau ikutkan dah lebih 12 tahun mereka beroperasi.

Beberapa tahun lepas semasa website ini masih setahun jagung, saya masih lagi running MT4 LiteForex. Sebab yang utama adalah ini satu2nya broker yang ada index untuk setiap major currency. Boleh guna percuma dalam akaun demo.

Broker lain biasanya bagi usd index je. Itupun bukan semua broker ada.

Sekarang dah tak guna LiteForex untuk trading kerana ada broker lain yang lebih sesuai dengan cara saya.

Lagipun cara trading saya dah banyak berubah. Dari teknikal sepenuhnya, sekarang lebih kepada fundamental & of. Jadi currency index tu memang saya dah tak guna langsung sekarang.

Kalau anda trade macam biasa ok je LiteForex ni.

Update 2018

Pada pertengahan 2018 saya ada sedikit masalah dengan broker ini.

Untuk pengetahuan anda, walaupun saya dah tak trade di sini tapi masih ada akaun partner yang aktif.

Pihak LiteForex mengesan saya ada membuka beberapa akaun dengan mereka. Katanya rule tak benarkan sekarang.

(Tapi pelik juga dah berapa tahun baru timbul isu begini. Mungkin ada perubahan dalam rule dulu kot.)

Saya pun dah tak ingat detail semua akaun tu. Dulu tak ada masalah pun nak buka berapa banyak akaun. :)

Cuba bayangkan dari 2007-2018… berapa tahun dah tu.

Mereka memberi pilihan untuk merge semua akaun tersebut di bawah satu profile (email) sahaja. Jika tak status akaun saya tidak dapat disahkan, sekaligus menyebabkan saya tidak dapat mengakses section tertentu di client profile (account cabinet).

Setelah beberapa hari berbalas email, submit dokumen, dll… akhirnya akaun saya hidup semula.

Mula2 tu agak bengang juga mengapa mereka layan loyal client macam tu.

Tapi saya akur dan follow je apa yang mereka minta. Saya fikir balik, bukannya rugi apa pun.

Alhamdulillah semuanya kembali macam biasa.

Disclaimer: Pendapat peribadi sahaja, bukan nasihat pelaburan.