LiteforexLiteForex broker pertama yang saya guna ada local depo/wd. Masa tu (2007) Forex masih baru, tak banyak pilihan macam sekarang. So, guna je lah apa yang ada.

Tapi tak sangka broker ini masih bertahan sampai sekarang. Kalau ikutkan dah lebih 12 tahun mereka beroperasi. Terbaik!

Walaupun saya tak trade dah di sini, tetapi MT4 akaun demo tetap jalan. Ada benda (instrument) yang hanya di LiteForex sahaja ada, iaitu currency index. Bukan sahaja USD index, malahan semua major currency ada.

Jika ia berguna untuk trading anda, bolehlah cuba sendiri.

Untuk maklumat yang lebih terperinci, sila buka website rasmi

Spesifikasi LiteForex

SyarikatLiteForex (Europe) Ltd
Tarikh Penubuhan2005
HQLimassol, Cyprus
RegulatorCySEC
Deposit Minimum$10
Leverage Maksimum1:1000
Jenis AkaunCent, Classic, ECN, Islamic, Demo
SpreadVariable/Floating (0.9 pips)
Fixed (3 pips)
Pricing Decimal5 & 4 digit
Trading PlatformMetaTrader 4, MetaTrader 5, Webterminal
Trading InstrumentsCurrency, Metals, Oils, CFD (NYSE, NASDAQ, MOEX), Stock Indexes
Deposit / WithdrawalLocal transfer, Bank card (Mastercard/Visa), Bank Wire, Skrill, Neteller, Perfect Money, Ok Pay, Qiwi, Boleto Bancario, W1, WebMoney
Bonus
Servis lainContest, Social Trading (Forex Copy), Partnership
Malaysia Local IB

LiteForex Review

Pros

  • Dari 2005 – Banyak pengalaman & business yang stabil.
  • Currency index chart.
  • Pilihan jenis spread/akaun.
  • Local depo/wd.

Cons

  • Connection kadang-kadang tak stabil.
  • Execution tak berapa laju.

Happy trading! 🙂