InstaForex Rebate (1.5 pips) – Rugi tak ambil

Rebat bermaksud “potongan drpd sejumlah bayaran yg kena dibayar atau pemulangan sebahagian drpd amaun yg telah dibuat sbg bayaran.” (sumber: DBP)

Apa itu rebat dalam forex trading?

Rebat dalam konteks trading pula boleh didefinisikan sebagai:

“Pemulangan sebahagian daripada kos (spread) yang anda telah keluarkan.”

Contoh;

Anda buy atau sell EUR/USD mesti anda kena tambah/tolak spread 3 pips kan.

Katakan anda buy EUR/USD pada 1.1347, mesti buy price anda akan automatik jadi 1.1350 kerana faktor spread.

Inilah gunanya rebat, 1.5 pips akan dipulangkan ke akaun anda semula. Jadi anda hanya kena bayar spread 1.5 pips sahaja untuk trade tersebut.

3 pips spread – 1.5 pips rebat = 1.5 pips

Mudah nak faham kan?

Pada pendapat saya, memang rugi kalau anda tak ambil rebat ni. Sebab kita selalunya buka banyak trade/order.

Jangan lupa spread dikenakan untuk setiap trade. Cuba bayangkan berapa banyak kos spread yang kita dah “derma” dekat broker.

Contoh pengiraan nilai rebat (untuk satu trade)

[rebat] x [lot trade anda]

1.5 pips x 20 standard lot InstaForex = 30 USD

Itu baru satu, kalau anda banyak trade?

Cara Mendapatkan Rebate InstaForex

Sekiranya anda ingin mendapatkan rebat untuk setiap trade anda, boleh ikuti 2 langkah di bawah:

  1. Daftar akaun trading InstaForex yang ada rebat: Klik sini
  2. Daftar akaun tersebut ke dalam program rebat: Klik sini

Borang Rebat Instaforex

Siap! Anda hanya perlu trade macam biasa jer lepas tu. Rebat akan dibayar terus ke akaun trading tersebut secara auto selepas 2 hari dagangan itu ditutup.

Terma & Syarat

  • Akaun mesti didaftar melalui klik link di atas (langkah no.1 & no.2) – wajib
  • Rebat hanya dikira untuk dagangan yang telah ditutup sekurang-kurangnya 1 pips (tak kisah untung atau rugi)